Bu sayfayı yazdır
Perşembe, 30 Kasım 2017 16:36

ÖDEMİŞ TİCARET BORSASI EV SAHİPLİĞİNDE ÖDEMİŞ PATATESİ COĞRAFİ İŞARET DENETİMİ TOPLANTISI YAPILDI:

Ödemiş Ticaret Borsası’nca organize edilen  30.Kasım.2017 tarihinde gerçekleştirilen,  ÖDEMİŞ PATATESİ COĞRAFİ İŞARET DENETİMİ konulu  toplantıya ;  Ödemiş Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yrd. Zeki TURAN, Yönetim Kurulu Üyesi Uğur UŞARER, Ödemiş İlçe Tarım Müdürlüğü’nden Hürriyet DEMİRHAN, Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Funda YOLDAŞ, patates üreticisi  Levent KORUKOĞLU, Genel Sekreter Ali ÖZ ve Genel Sekreter Yrd. Onur AKAR  katıldı.

Konuyla ilgili açılış konuşmasında Ödemiş Ticaret Borsası Genel Sekreteri Ali ÖZ “T.C.Türk Patent ve Marka Kurumu-Coğrafi İşaretler Dairesi Başkanlığı tarafından gönderilen, 24.07.2017-715 sayılı gelen evrakta  kayıtlı  (TC.Türk Patent ve Marka Kurumu-Coğrafi İşaretler Dairesi Başkanlığı- 13.07.2017-32310908-140/E.2017-OE-295527 Coğrafi İşaretler özlü yazısı)  yazı muvacehesinde bu toplantıyı  gerçekleştiriyoruz. Katılımınız için teşekkür ederiz. Malumlarınız olduğu üzere ÖDEMİŞ PATATESİ ’nin coğrafi işareti (Tecil No:45-Tescil Tarihi: 03.08.2002) Ödemiş Ticaret Borsamızda bulunmaktadır. İlgili coğrafi işaret alınırken denetimimizin şekli de anlatılmıştır. Komisyonumuzda, Borsa Yönetim Kurulumuzun belirleyeceği 2 kişi ve Ödemiş İlçe Tarım Müdürlüğü’nden bir yetkili olmak üzere denetimin beraberce yapılacağı ifade edilmiştir.  6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’nun Kullanım Denetimi başlıklı 49. Maddesi ve Yönetmeliğin Geçici 2.maddesine göre 10/01/2017 tarihinden önce tescil edilen coğrafi işaretlerin denetim raporları 10/01/2018 tarihine kadar, sonraki raporların ise ilk raporun sunulma tarihi esas alınarak her yıl Türk Patent ve Marka Kurumuna sunulması gerekmektedir. Anılan Kanun ve Yönetmelik hükümleri uyarınca, tescil ettirdiğimiz coğrafi işaretin sorumluluğu olmak üzere tüm yükümlülüklerin yerine getirilmesi, üretici listesinin ve denetim raporunun Türk Patent ve Marka Kurumuna sunulması önem arz etmektedir. Bu zorunluluğumuz sebebiyle, ilgili planlamalarımız yapılmıştır. 27.11.2017 Yönetim Kurulu kararı ile  Denetim Komisyonumuz ;  Ödemiş Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yrd. Zeki TURAN, Yönetim Kurulu Üyesi Uğur UŞARER, Ödemiş İlçe Tarım Müdürlüğü’nden Hürriyet DEMİRHAN, Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Funda YOLDAŞ, patates üreticisi  Levent KORUKOĞLU olarak müteşekkil olmuştur. Denetim Komisyonumuzun belirleyeceği en az üç tarladan numune alarak, Bakanlık’tan sertifikası bulunan bir laboratuvara ilgili tetkikler yaptırılacaktır. Ödemiş patatesi coğrafi işaretimizin,     denetim kapsamında, coğrafi işaretlerin tescil belgesinde oluşturulan denetim komisyonu üreticilerle bir araya gelmesi önem arzetmektedir. Denetim komisyonu tarafından Coğrafi işaretlerin üreticileri yerinde ziyaret edilecek, tutanaklarla numuneler alınacak, anket sorularının  cevaplandırılması istenecektir. Komisyonumuza başarılar diliyoruz ” dedi.

Yine konu ile ilgili T.C.Gıda Tarım ve Hayvancılık Ödemiş İlçe Müdürlüğü’nden Ziraat Mühendisi Hürriyet DEMİRHAN : “ Bu bölgeye has yöresel ürünümüz olan ÖDEMİŞ PATATESİ COĞRAFİ İŞARET TESCİL BELGESİ ’nin   değerini iyi bilmemiz, tüketicilerimizin coğrafi işaretli ürünlere yönelmesini sağlayarak, fatura ve müstahsil makbuzlarında ÖDEMİŞ PATATESİ teriminin özellikle kullandırılması yönünde bilinç oluşturulması önem arz etmektedir” dedi.

Okunma 11230 defa