Coğrafi İşaret İle Üyelerimize Yaptığımız Katkılar
Ödemiş Ticaret Borsası olarak yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda adı Ödemiş ile özdeşleşmiş Patatesimize coğrafi işaret alınmıştır. Bu sayede; ilçemizde faaliyet gösteren Birlik Tarım Ürünleri San. Tic. Ltd. Şti. gibi üyelerimiz ve Levent Korukoğlu gibi çiftçilerimiz coğrafi İşaretli ürünlerini; yurt genelinde Coğrafi İşaretli ürünlerin satışına özen gösteren Metro Gross Market gibi büyük marketler aracılığıyla satışa sunma imkanı bulmuştur.
BİRLİK TARIM ÜRÜNLERİ TAŞIMACILIK SAN. ve TİC. LTD. ŞTİ.
LEVENT KORUKOĞLU
https://www.aa.com.tr/tr/yasam/organik-patatesle-basari-hikayesi-yazdi-/1328018
Öğrenci Bursları
1987’den günümüze kadar devam eden öğrenim bursları ile 5000 civarında öğrenciye öğrenim hayatlarında katkıda bulunan borsamız, öğrencilerinin başarılarıyla gurur duymaktadır. Kimi zaman doktor, avukat, savcı olarak karşımıza çıkan öğrencilerimiz de kendi geçmiş tecrübelerine dayalı olarak başka öğrencilere katkı sunmaktadır.
Köklü Arşiv
Borsamız var olduğu günden bugüne belge arşivine büyük önem vermektedir. Uzun yıllara dayanan ve ulaşılabilir evrak düzeni ile özellikle emekçi çiftçilerimizin emeklilik süreçlerine katkıda bulunmuştur. 500 civarında çiftçimiz bu arşivde bulunan evraklarla Tarım Bağkur’dan emeklilik haklarına kavuşmuştur.
Çevre Ödüllü Pirina Fabrikası
Üyelerimizden GİRGİN PRİNA YAĞ FABRİKASI SAN.TİC.A.Ş firması 28.12.1978 tarihinde Borsamıza kaydını yaptırmış olup, Türkiye’nin en büyük pirina fabrikalarından birisidir. Bölgemizde çevre ödülü alan böyle bir işletmenin bulunması gurur vericidir. Girgin Pirina’ yı yıldızlaştıran nedenler mevcuttur. Zeytinyağı Fabrikalarından yağdan sonra kalan atıkları işleyip ekonomiye kazandıran bu fabrika, evsel atık sudan 200 kat daha zararlı olan kara suyu da buharlaştırıp çevreyi büyük felaketten kurtarmaktadır. Girgin Pirina Fabrikasını öne çıkaran bir başka neden ise Sanayi Bakanlığı’yla birlikte çalışıp bacalarına filtre sistemi kuran ve bu konuda Çevre Bakanlığı tarafından ödüllendirilen bir işletme olmasıdır.
Fabrikanın bacalarından yükselen beyaz dumanların is değil, su buharı olduğu anlatan fabrikanın İşletmecisi Timur GİRGİN: “ Biz Ödemiş’ten Bursa’ya kadar 250’ye yakın zeytinyağı fabrikasının atıklarını alıp, Ödemiş’ te ekonomiye kazandırıyoruz. Hem çevre felaketini önlüyor, hem de atıkları, kalite ve ucuz bir yakıta dönüştürüyoruz. Bu üretim esnasında çıkan dumanları da arıtma tesisinde suyla yıkayıp, kokuyu önlüyoruz. Bacalarımızdan sadece su buharı yükseliyor. Bir çok Zeytinyağı Fabrikasının karasu havuzları küçük olduğu için maalesef derelere bırakıldı. Tatlısulardaki balıklar dahil birçok canlı türünü oksijensiz bırakıp yaşamını yitirdi. İtalya, İspanya, Yunanistan 4-5 yıldır 2 faz tabir edilen sisteme geçti. Yine aynı makinalarda üretim yapılıyor, ama faz değişikliği yapıldı. 3 fazlı fabrikalarda, 1- Yağ çıkıyor, 2-Pirina çıkıyor, 3- Karasu çıkıyor. 2 Fazlı Fabrikalarda ise 1- Yağ çıkıyor, 2- Karasulu pirina çıkıyor. Çevre Bakanlığı bu karasuyun derelere boşaltılmasını önlemek için 2 fazlı çalışmayı önerdi. Artık Fabrikalardan pirina sulu olarak geliyor. Gelen yağlı prina, bekletilmeden ön kurutma sistemleri ile suyu uçurularak işlemeye hazır hale getiriliyor. 2 fazlı fabrikalardan pirina %65-70 suyla geliyor. Yani zeytinyağı fabrikaları karasuyu artık derelere boşalmıyor. Karasu pirinanın içinde geliyor. Sulu pirinanın içindeki yağı alıyor ve geriye kalan %70 sulu pirinayı da kuru pirinayla karıştırıp su miktarını azaltıyor ve kurutma kazanlarında gönderip pirinayı kullanıyoruz. Elde edilen un gibi olmuş pirinayla üretim yapan tesislere satılıyor. Kömürle kıyaslandığında Pirina daha avantajlı bir yakıttır. İlgili pirinalar Türkiye ‘nin sanayi tesislerinde, evlerde, fabrikalarda, ekmek fırınlarında vb. yerlerde kullanıyor işletmemizin çevremize zarar vermeden büyütmek amacıyla var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz” dedi.