Pazartesi, 04 Ekim 2021 14:14

Ödemiş Ticaret Borsası Coğrafi İşaretler Seminerine Katılım Sağladı:

Ödemiş Ticaret Borsası Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından webinar üzerinden gerçekleşen Coğrafi İşaretler Kullanım Sözleşmesi, Denetimi ve teminat konu başlıklarını içiren eğitim TOBB Hukuk Müşaviri İbrahim BAYAR, TOBB Başkanlık Danışmanı Hasan Çağlayan Dündar ve TOBB Reel Sektör Araştırma Geliştirme Uzmanı Cahit AKGÜN ve Nazlı AKGÜN’ ün sunumları ile başladı.

Coğrafi İşaretlerin tescilinden sonra, yönetişim ve denetim mekanizmaların ardından en önemli hususlarından biri markalaşma ve ticarileştirme süreçlerinin desteklenmesidir. Bu kapsamanda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimizin girişimleri ile yeni projeler başlatıldı.

Proje dahilinde ilk olarak ; Hepsiburada, Trendyol ve PTTAVM gibi  e – ticaret portalları üzerinden coğrafi işaretli ürünlerinin satışı gerçekleşecektir. Buna yönelik e ticaret platformları tarafından kampanyalar düzenlenecektir. E ticaret platformları; coğrafi işaretleri satışa sunmadan önce üreticilerden tescil sahibi kurum olan Oda ve Borsalarımız ile imzalanmış olan Coğrafi İşaretli Kullanım Sözleşmesi isteyeceklerdir. Coğrafi İşaretler Kullanım Sözleşmesi oda ve Borsa tarafından söz konusu coğrafi işaretli ürün ve üretim süreci denetlenerek imzalanacak olup, Coğrafi İşaret üreticilerin sözleşmede yer alan yükümlülüklerin sağlanmasını kontrol etmeleri gerekmektedir.

Ayrıca TOBB tarafından coğrafi İşaretli ürünler için kopyalanamayan, taklit edilmeyen bir bandrol/ hologram tasarımı çalışması yapılmakta olup önümüzdeki süreçte bu bandrol / hologramlar tescil sahibi kurum olan Oda ve Borsalar tarafından coğrafi işaret üreticisinin hizmetine sunulacağı aktarıldı. Webinar soru ve cevap kısmı ile son buldu. (04/10/2021 – ödemiş TB webinar)